Kloof

Of de beide heren nog in God geloven wordt er gevraagd… Voor het gezelschap van voornamelijk 50+vrouwen staan Jan van Mersbergen en Arjan Visser, twee jonge schrijvers die in de regio Altena zijn geboren en opgegroeid. Of ‘de polder’ zoals sommige streekgenoten het zo verheerlijkend kunnen zeggen. Ze wonen nu in Amsterdam en zijn door het Woerkums Literair Café in de bibliotheek in Giessen uitgenodigd iets te komen vertellen over hun werk.

Leidend thema van de avond is de invloed van de regio op het werk van de mannen. Een interessant gegeven. Zeker als het gaat over de invloed van taal of – zo je wilt – dialect op de wijze waarop in de boeken van de schrijvers door de personages wordt gesproken. De staccato uitingsvormen die in deze regio worden gebezigd komen terug in de dialogen die ontspringen uit het brein van Van Mersbergen, zegt hij daarover zelf.

Maar daar haakt de interviewer af en stelt een nieuwe vraag over de rol van religie in het werk van Arjan Visser. Wellicht een begrijpelijke vraag gezien Vissers enorme aantal interviews in het kader van de serie ‘De tien geboden’ voor Trouw. Want, als je in deze streek bent opgegroeid dan moet je toch ten minste iets van je inspiratie uit het geloof halen?

Wat opvalt aan het vraaggesprek is de ingebeelde en op de schrijvers geprojecteerde verschillen tussen stad en platteland, tussen het ‘goddeloze’ Amsterdam en het ‘diep gewortelde’ geloof in de polder. Een kloof die vooral in de hoofden van de wat oudere streekbewoners bestaat, getuige dus een aanwezige die zich afvroeg of de zielen van de twee schrijvers nog zouden kunnen worden gered. Daarmee impliceerde de vragensteller eigenlijk meteen twee dingen. Dat Van Mersbergen en Visser vroeger, toen ze nog niet in aanraking waren gekomen met de verleidingen uit de grote stad wél in God geloofden, én dat ze juist onder invloed van het verderfelijke aanbod van vertier en vermaak in de hoofdstad van hun geloof af zijn gevallen.

Van Mersbergen hoefde vroeger niet naar de kerk. Rituelen vormen een belangrijk thema in zijn werk, maar geloven doet hij niet. Visser trouwens ook niet. Het Literair Café nodigde twee interessante schrijvers uit, die dat aanbod accepteerden en er kwam ten slotte nog behoorlijk wat publiek op af. Over welke kloof hebben we het nou eigenlijk?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: