Bofkip

vleeskuiken

De ringen zitten strak om de vingers van de vrouw die in de bak grijpt. De kindervingers gaan eerst voorzichtig, maar hijsen dan enthousiast de gele pluizenbollen omhoog. Het ziet er ook zooo aandoenlijk uit, zo’n

“Dit is een plofkip”, zegt de vrouw.

What the fuck?

Deze bolletjes onschuld, die even doen geloven dat het tóch nog goedkomt met de wereld, kunnen over zes weken dus zo in RTL 4’s Obese, als ze dan al niet ter aarde gestort zijn, wentelend in hun eigen poep?

“Plofkippen is een verkeerd woord”, zegt de pluimveehoudster. (Mooi woord hè, boerin kan echt niet meer. )

“Wij noemen het bofkippen.

Ze zijn zes weken bij ons. In die tijd hebben ze het goed.”

Tja, wat kan er in vredesnaam aan mankeren: met 169.000 soortgenoten een beetje door zaagsel banjeren, tarwekorrels knagen en lekker dutten? Wake up Wakker Dier!

Voor de zekerheid vraag ik: “Zes weken maar? Zijn deze kroelieboelies in anderhalve maand slachtrijpe kippen? Is dat normaal?”

Wat blijkt: de vleeskuikens behoren tot een snelgroeiend ras. Ze zijn na zes weken inderdaad klaar voor hun metamorfose tot kipfilet of drumsticks.

“Maar ze zitten toch met heel veel op elkaar”, doe ik een laatste poging mijn dierenactivistenkant te tonen.

“Dat vinden ze gezellig, het zijn gezelschapsdieren.”

Dan word ik opzij geshoveld. De overige bezoekers hebben geen trek in mijn kritische vragen en willen gewoon een kuiken aaien.

Ja, aai maar, denk ik, aai maar. En denk vooral niet aan hoe diezelfde Calimero straks tussen jouw kaken vermalen wordt.

Maar nondeju, de familie Groeneveld heeft wel wat bij me losgemaakt. Als pluimveehouder zou ik ook knarsetandend naar de zapper grijpen als er een Wakker Dier-campagne in beeld verschijnt. Werk je je uit de naad om aan alle hygiëne-, milieu- en dierenwelzijnseisen te voldoen, word je nog afgeschilderd als gewetenloze dierenbeul.

Om dit beeld te keren is de campagne Ken je Kip opgezet. Pluimveehouders nodigen iedereen uit een kijkje te nemen in de stallen. Op de site staan foto’s en filmpjes.

Als Wakker Dier dus iets heeft bereikt, is het dat de pluimveesector haar nuffige imago van zich afwerpt, de staldeuren openzet en een frisse wind laat waaien door het (plof)kippendebat.

Oordeel zelf: Wakker Dier. Ken je Kip. Of duik de stal in.

Advertenties

4 reacties

  1. Janneke. Ga een boek schrijven ofzo. Hou toch op met dat ambtenarengedoe. Zondezondezonde.

  2. Ha ha ha! Ja maar, ik werk zo ont-zet-tend graag van 9 tot 5…

  3. ze worden steeds leuker: de kuikens en je stukjes

  4. […] tegenstelling tot de plofkip, zó erg is het nou ook weer niet, draaide m’n moedermaag zich om bij het zien van een jong kalfje, helemaal […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: